Xantán gumi gluténmentes finomságok készítéséhez

Ezt az íztelen és szagtalan, por alakú terméket szénhidrátoknak egy bizonyos baktériumfajjal történő erjesztésével nyerik. Stabilizátorként és emulgeálószerként működik, jól kötődik a vízhez és így segít javítani a gluténmentes tészta összetevőinek minőségét.

A xantán gumi elsősorban gluténpótlóként szolgál, de klasszikus sütemények és péksütemények készítéséhez is felhasználható. Hozzáadásával a tészta rugalmasabbá és kevésbé morzsálódóvá válik, jobban megtartja az alakját és hosszabb ideig eltartható. Liszttel keverve kovászhoz, kekszekhez és leveles tésztákhoz is alkalmas. A termék mártások, húsok, sonka, fagylalt, sőt, akár lekvárok tartósítására is használható. Ez még nem minden! A xantán gumi kiváló arczselék, testápolók, tonikok, tejek és krémek, tusfürdők, samponok és hajbalzsamok készítésére.

Az alapanyagot hasznos hozzáadni a nappali és arcvédő termékekhez, mivel ez hozza létre a legvékonyabb filmréteget a bőrön és megakadályozza a nedvesség elpárolgását. A xantán gumi rendelkezik némi gyulladáscsökkentő hatással is.