A mézfajták tulajdonságai sok esetben különböznek egymástól. A repceméz érdekes sajátossága, hogy nagyon gyorsan és finomszemcsésen kristályosodik. A pergetés után nemsokára fel is veszi ezt a kristályos állagot. Színe kristályosodás előtt halványsárga, ezt követően pedig fehér színű lesz. A repceméznek van egy igen jellegzetes íze, amit sokan kedvelnek, míg mások idegenkednek tőle.
Állaga krémes és lágy, de ami igazán lényeges ennél a mézfajtánál, hogy a gyomorsav problémával küszködő személyek is fogyaszthatják. Vannak méhészek, akik a repceméz ízének „javítása” érdekében összekeverik más mézfajtával, hogy úgymond zamatosabbá tegyék azt. A méz mértékletes, ám rendszeres fogyasztása mindenki számára ajánlott. A „javasolt” adag napi egy-két kanál, amit akár langyos teába feloldva is fogyaszthatunk. A repceméz nagyon jó „gyógyír” lehet a fáradtságra, illetve a gyengeségre is, a benne levő cukortartalom és a többi értékes összetevőinek köszönhetően. Éljünk természetes lehetőségekkel, használjunk édesítésre mézet!