Ahogy bemegyünk egy péküzletbe, amikor áru érkezik és megérezzük a friss kenyérillatot, eszünkbe jut, hogy valamikor gyermekkorunkban ez a varázslatos illat gyakori és természetes volt nagyszüleink otthonában. A kenyér nagy „becsületnek” örvendett és sütése otthon a mindennapok része volt. Mára minden más lett, de szerencsére az otthoni kenyérsütés reneszánszát éli. Egyre többünkben ébrednek fel a szunnyadó gyermekkori emlékek a kelt tésztával kapcsolatban és ez megteremti a vágyat az otthon történő sütésre.
Amikor szilárdan megszületett bennünk az elhatározás a kenyérsütés iránt, információkat gyűjtünk, de nem mindegy, hogy milyen recept szerint kezdünk neki. Amennyiben kezdők vagyunk ezen a téren, nem árt tapasztaltaktól tanulni, akár személyesen, akár könyvek és internet által. A kenyérsütés nemcsak dagasztásból, kelesztésből és formázásból áll, hanem türelemből és szeretetből is. Nem mindegy, hogy miként bánunk a kelt tésztával, mert bizony tudni kell kezelni. A gyakorlás hozza magával a kezünk hozzáértőbb mozgását, ami odaadásunk nélkül nem tud megvalósulni.