Az alacsony szénhidráttartalmú étrend a szénhidrátbevitel korlátozásából áll. Azonban nincs egyetlen közös, meghatározott szint, amire a szénhidrátok arányát az étrendben csökkenteni kellene.
A gyakorlatban a low-carb diéta híveinek étrendje elsősorban fehérjét és zsírokat biztosító termékekre épül. Nincsenek azonban tiltott termékek. A fő szabály az, hogy naponta bizonyos mennyiségű szénhidrátot kell fogyasztani. Egyes élelmiszerek azonban kevésbé, míg mások hasznosabbak lehetnek a low-carb diéta fenntartásában.
A termékek bontását tehát elsősorban a szénhidráttartalom határozza meg. Az alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek közé tartozik az uborka, a retek, a paradicsom, a bogyós gyümölcsök, a cukrozatlan tejtermékek, a hús, a hal és a diófélék.
Nem javasolt azonban a burgonya, a sárgarépa, a banán, a gabonafélék és az édességek fogyasztása. Nincs viszont bizonyíték arra, hogy a low-carb diétával hatékonyabban fogynánk, mint más étrenddel. Az eredmények eléréséhez inkább a kalóriák, mint az étrendben lévő szénhidrátok mennyiségének korlátozása a kulcs.